Geschiedenis

Geschiedenis

Geschiedenis van De Deelhoeve

De Deelhoeve is in 1935 gebouwd en de eerste bewoners waren boeren met een klein bedrijf. Het huis werd gebouwd met fietswielen in de muren, als versteviging. Dat was in die tijd heel gebruikelijk. Het bakhuis deed dienst als stal voor het vee. Het bakhuis was lager gelegen dan het woonhuis, zodat regenwater afliep naar het bakhuis. Dat hoogteverschil is nog steeds te zien.

De Driesprong, het buurtschap waar de Deelhoeve in ligt, was aan het begin van de vorige eeuw een achterbuurt waar men liever niet wilde wonen. Tegenwoordig is dat wel anders! Landbouw gaat in deze streek zelfs nog verder terug in de tijd. Tussen Ede, Wekerom en Lunteren zijn nog de resten te vinden van zogenaamde Raatakkers, kleine vierkante akkers, die dateren uit de ijzertijd.

Een bewogen leven

Kort na de oorlog kocht een echtpaar uit Amsterdam het huis. Hij was een beroeps goochelaar van Joodse afkomst. Het huis werd toen lange tijd gebruikt als opvang voor ´bleekneusjes’, kinderen die niet goed of niet voldoende te eten kregen. Het huis had in die tijd aan de voorkant 3 kleine kamers. Boven waren slaapkamers voor de kinderen. De vrouw des huizes heeft hier tot op hoge leeftijd gewoond. In de 70-er jaren is het bakhuis een tijdje bewoond geweest door de zoon van de buren met zijn jonge gezin.

Verbouwd tot een oase van rust

In 1980 werd het huis gekocht door een gemeente ambtenaar. Hij wist de juiste vergunningen te krijgen
en is aan een grote verbouwing begonnen. Ongeveer alleen de buitenmuur van de voorgevel bleef staan.
In die tijd is ook het woonhuis met het bakhuis verbonden. Voor die tijd was dat een open ruimte. Het hoogteverschil bleef zichtbaar met het trapje naar het achterhuis. In 1989 is door de volgende bewoners de binnenkant van het huis verder gerenoveerd. Zij hebben het huis witte muren gegeven. 

En dat niet alleen. Het huis werd voorzien van luiken en geschilderd in groen en rood. In die tijd kreeg de boerderij de naam De Deelhoeve. Ook is in de loop van de tijd het pannendak door een rieten kap vervangen. En daarmee heeft het huis de knusse boerderij uitstraling gekregen die het nu heeft. En actief als zij waren hebben zij vanaf de Deelweg tot het weiland achter het huis een heerlijke tuin aangelegd met veel verrassende hoekjes. Het weiland was lange tijd het domein van Swifter schapen.

Trotse eigenaars

Sinds 2020 mogen wij ons de gelukkige en trotse eigenaars van De Deelhoeve noemen. Een lang
gekoesterde wens is in vervulling gegaan. Een mooi en sfeervol huis, lekker buiten, veel ruimte er om
heen, frisse lucht en de mogelijk om een Bed & Breakfast te beginnen en al dit moois met jullie te delen.

de deelhoeve

De Deelhoeve

Bed and Breakfast Ede, van een bewogen leven tot een oase van rust.